lördag 12 februari 2011

Med smak av sekelskifte


Förra seklets party
Vi erkänner oss gärna idealisera sekelgammal, och mer därtill, estetik. Men som vegetarianer har vi många gånger suckat av lättnad över att befinna oss just i vår snabbmatsvänliga tid och skänkt en tacksamhetens tanke till frysdisken. För ett ganska bra tag sedan fick vi en kokbok i present med tryckår 1915 - andra upplagan av Ellen Turners Vegetarisk Kokbok från 1913. Den har sedan dess stått oanvänd i bokhyllan, när vi inte plockat fram den för att under ojanden och urkanden förfasa oss över tanken på vitkålspuddingar och uppstjälpt klimp.
Men någon gång ska man slå hål på sina fördomar. Eller åtminstone få perspektiv på vår tids tycken och smaker. Svenska vegetariska föreningen bildades 1903 och söker man på antikvariat efter vegetariska kokböcker hittar man flera stycken publicerade under 10-talet, några under 20-talet och så någon andraupplaga på 40-talet. Sedan ingenting alls under följande decennier. På 70-talet tycks utgivningen komma igång igen, för att explodera under 80-talet. Kanske var det trots allt värst att vara vegetarian på husmödrarnas 50-tal?
Så, som ett experiment, ska hädanefter lagas middagar som till punkt och pricka - eller i alla fall så gott det går - följer Ellen Turners recept. Utgångspunkten är medioker matlagningstalang och desto större fallenhet för bekvämlighet, ett dåligt utrustat kök och bitvis bristfälliga råvarukunskaper. Må våra sekelskiftesskåpluckor sprida välgång!
Rapporter följer med ojämna mellanrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar