tisdag 8 januari 2013

Mer kris

I dessa mörkertider, varseltider kan man lösa enkel biljett till Hobbit-land, eller så kan man söka sig till konstverk som förmår se verkligheten i vitögat utan att förlora den humanistiska blicken.

Gabriela Pichlers film Äta sova dö tar socialrealismen till Nordvästskåne i en lika frenetisk som lågmäld avklädning av arbetslinjens förlovade land. Bortom maktens floskler gör alla vad de kan för att bevara sin självrespekt i en värld där de ekonomiska intressena regerar.
Medan Mo Yan slingrar sig i diplomatiska krumbukter talar hans roman Vitlöksballaderna klarspråk. När marknadens logik möter en korrumperad statsbyråkrati hamnar fattigt folk i kläm. Om inte denna vitlöksstinkande förnedringsskildring av livet i Paradisets län ska kallas systemkritisk vet jag inte vad som förtjänar benämningen.
När countrysångerskan Iris DeMent släpper sitt första album med nyskrivna sånger på 16 år, Sing the Delta, inser man redan av det osminkade omslaget att hon inte satsat på något lättköpt förförelsenummer. Hennes säregna röst, bräddfull av jubel och desperation, frammanar förluster och tvivel, men låter oss också förstå att en rejäl bit av himlen blänker i tårfloden.
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Johan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar