tisdag 20 augusti 2013

Maktens snärjande trådar

Hur mycket Tudors står vi ut med egentligen? Efter den sängkammarfixerade tv-serien, kostymdramer som Den andra systern Boleyn och typ hundratals anglosaxiska romaner på temat borde vi väl vara mer än mätta på fiktion om Henrik VIII och hans kortlivade fruar?
Men tydligen orkar vi en rejäl dos tudoriana till. Närmare bestämt en trilogi av tegelstenar med kungens rådgivare Thomas Cromwell i huvudrollen.
Med första delen Wolf Hall kammade Hilary Mantel hem de finaste priserna och hyllades i England som en förnyare av den historiska romanen. Hennes prosa är på samma gång modernt ledig och monumental – den svenska översättningen har en lätt arkaisk klang med stundtals lite lustigt gammeldags ordval, som däka för flicka.
Thomas Cromwell var mannen som gav kungen makten att följa sina lustar: det vill säga, förskjuta första hustrun, gifta om sig med Anne Boleyn, bli överhuvud för engelska kyrkan, plundra klostren på rikedomar och halshugga sina meningsmotståndare. I historien har han fått spela den klassiska skurkrollen: en fruktad intrigör utan skrupler som lånar ut sin lagvrängande begåvning till vilket smutsjobb kung Henrik än vill ha gjort.
När Mantel ger Cromwell själv perspektivet blir bilden en annan, betydligt mer nyanserad och inkännande. Som son till en smed klättrar han med sin oöverträffade begåvning uppåt i hierarkin tills han blir kungens högra hand, lika hatad av aristokratin som oumbärlig för rikets skötsel. Medan kungen håller på att sprängas av åtrå till den strategiskt kyska Anne och frustration över den obstruerande påven ges Cromwell chansen att reformera England efter sina ideal – men på vägen dit måste han också svika principer, och ju närmare han kommer makten desto mer slukas han upp av den.
Mantel följer de politiska intrigerna, byråkratiska ränkerna och det ödesdigra skvallret med skarp blick, vass tunga och emotionell laddning. Wolf Hall är en överflödande detaljrik och färgmättad gobeläng till roman, som låter maktens snärjande trådar dingla i all deras dödsbringande prakt.

Ann
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar