måndag 8 juni 2009

Titta, det är ju Ischia!


Ögonskuggan skimrar förföriskt ovanför Elizabeth Taylors kohlinramade ögon, men det hjälper inte hur mycket hon än blixtrar med blicken eller svänger på perukflätorna - något riktigt gripande drama blir aldrig filmkolossen "Cleopatra", utan först och främst en överdådigt extravagant wow-vilka-kulisser och oj-vad-kan-det-här-ha-kostat?-upplevelse (svar: 44 miljoner dollar). Den är närmast postmodern i sina kitschexcesser, och lär fortfarande vara den mest kostsamma Hollywoodfilmen, med undantag av senaste "Pirates of the Caribbean". Fiaskot innebar en dödsstöt för svärd-och-sandal-genren ett bra tag framöver.
Men visst är Taylors Cleopatra raffig med alla sina dräktbyten, även om hon kanske oftare liknar en amerikansk 60-talspingla på maskerad än en egyptisk drottning, och bara hennes entréer gör det mödan värt att ta sig igenom de fyra timmarna.
Jag tänkte inte särskilt på att vårt hotell på Ischia hette Cleopatra, trodde mest att det var något slags kuriositet. Sedan förstod jag att filmen delvis är inspelad på ön, och då blev det ju begripligare. Man kan se Castello Aragonese skymta i scener som ska föreställa såväl Tarsus som Actium.

Slaget vid Actium med Castello Aragonese, Ischia, i bakgrunden.


Först när vi åkte därifrån fick jag veta att filmteamet bott på just vårt hotell - tänk, kanske har jag bott i samma rum som Elizabeth Taylors perukfläterska...
Ann


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar