måndag 20 juli 2009

Snart är hösten här (1)

Är det inte lite höstvibbar i luften? Recensionexemplaren av höstens böcker har hur som helst så smått börjat anlända, så visst kan det vara läge för en liten lista över vad vi har att se fram emot:
Svensk roman 1: “Glitterscenen” (Bonniers), den försenade uppföljaren till Monika Fagerholms “Den amerikanska flickan” kommer till slut. Jag dristar mig till att utbrista i ett Äntligen!
Svensk roman 2: “Kall feber” (Bonniers) av Jerker Virdborg. Bara titeln! Dystopisk thriller med isolerad forskarstad, hemliga experiment, okänd sjukdom - kan det misslyckas?
Svensk roman 3: Klas Östergrens “Den sista cigaretten” (Bonniers). Operaartat med dandys, 80-tal och Nils von Dardel. Jag är beredd att ge Klas Östergren en chans till.
Svensk poesi: Lite mager poesihöst? Nå, Ragnar Thoursie kommer ut med nytt, “Sånger från äldreomsorgen” (Bonniers), liksom Pär Hansson, “Motorsågsminne“ (Norstedts), och Johannes Anyuru, “Städerna inuti Hall (Norstedts). Och vänder man blicken österut kan man se fram mot nya diktsamlingar av Peter Sandelin, “Stenar och ljus” (Schildts), Matilda Södergran, “Deliranten” (Schildts), och Henrika Ringbom, “Händelser” (Söderströms).
Översatt poesi 1: Inger Christensens “det”. Det var på tiden: det har dröjt fyrtio år innan boken översatts, men nu lovar Modernista att utgivningen inleder en storsatsning på författarskapet. Jag tackar.
Översatt poesi 2: Wislawa Szymborska, “Här” (ellerströms).
Romandebutant: En mogen sådan är Christian Peters, vars “Isleken” (Bonniers) enligt förlaget ska vara en “brutal saga med drag av mysteriespel och spökhistoria”, utspela sig vid Sankt Petersburgs hov 1740 och gränsa till kammarspel och opera. Oj oj oj, det låter som något man fått alldeles för lite av i svensk prosa!
True story-roman: “Jag skulle vilja vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)”, (Atlas). Anneli Jordahl skriver om Ellen Keys och Urban von Feilitzens brevromans.
Kriminellt: “Vålnader i Breslau” av Marek Krajewski (Weyler) är första delen i en serie kriminalromaner som utspelar sig i mellankrigstidens Breslau. Det låter som något som kan få en att längta till kulna höstdagar.
Modern klassiker: Djuna Barnes “Nattens skogar” från 1936 (Lind & Co).
Återutgivet: Sigrid Undsets konstnärsroman “Jenny” (Brombergs) skulle jag gärna läsa om.
Biografi: Är det helt enkelt Sigrid Undset man ska ägna sig åt i höst? I alla fall kommer en biografi “Sigrid Undset - Diktardrottningen”. Eller bör man hellre gräva ned sig i ödet för en kvinnlig porträttkonstnär på 1700-talet? Anna Lena Lindberg skriver om Ulrica Fredrica Pasch i “En mamsell i akademien (Signum).
Självbiografi: “Claus Beck-Nielsen (1963-2001)”, (Kabusa). Egenhändigt dödförklarad författare ger ut sina memoarer. En man som man kan vänta sig precis vad som helst av.
Läsäventyr: Säljargumentet “klassiskt läsäventyr” på en nyskriven roman är väl något som först och främst ger upphov till besvikelser, men när Hannah Tinti, som debuterade med den egensinniga novellsamlingen “Djurverkerier”, tar sig för att skriva en Dickensvibbande roman om en enarmad barnhemspojke - “Den gode tjuven” (Bonniers) då blir jag nyfiken.
Kändis: Nej, inte Sofi Farhman, Filip och Fredrik, Carolina Gynning eller ens Ace of Base-Jenny. Jag läser hellre Nick Caves roadmovie “Bunny Munros död” (Forum) om en neddrogad paranoid kringresande försäljare.


Den som inte redan storknat av listan kan läsa mer om höstutgivningen här.
Den som föredrar gamla böcker framför nya får här en liten antikvariatsguide.

Ann

1 kommentar:

  1. Jag älskar sommaren, men bokhösten och bokmässan är en anledning att längta till hösten. Ur din bokhög plockar jag:
    * Jerker Virdborg - det verkar vara något i stil med Svart krabba
    * Klas Östergren - "dandys, 80-tal och Nils Dardel" - låter som en roman i bästa Gentlemen-stil, yes, något för mig!
    * Inger Christensen - ord är överflödiga
    Tack för tipsen!

    SvaraRadera