tisdag 20 mars 2012

Bullerbysyndromet

Vår litterära export över Östersjön har pågått i över ett sekel och för svenska författare har Bullerby-svärmeriet många gånger inneburit en guldgruva. När Selma Lagerlöf skaffade nya vitsvansade hästar till Mårbacka var de ”betalda med Nils Holgerssons senaste tyska upplaga”. Hennes popularitet i Tyskland var så överväldigande att hon i samband med sin 75-årsdag blev tvungen att anställa en sekreterare bara för att hantera beundrarposten därifrån.
Ann Sofi Ljung-Svenssons avhandling Jordens dotter handlar om mottagandet av Selma Lagerlöf i Tyskland - och om varför tyskar är så tokiga i allt svenskt. Jag skriver om boken i Sydsvenskan.

Ann

2 kommentarer:

  1. Intressant recension, men du får nog ta den som ansvarar för "sättningen" av texten i Sydsvenskan i örat. När särskrivningarna blir så många att texten hackas sönder och tar över läsarens uppmärksamhet från innehållet, då är det illa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som tur var såg det inte ut på det viset i pappersversionen! Så det är väl något tekniskt problem - men visst ser det alldeles hiskeligt ut.

      Radera