torsdag 15 mars 2012

Trollbindande folktonerSergej Paradjanovs Shadows of Forgotten Ancestors är en Romeo och Julia i ukrainsk tappning. En stiliserad folkballad, ohyggligt vackert filmad: på samma gång expressionistisk och lyrisk, drömsk och arkaiskt kärv, kompromisslöst experimentell och prunkande av folklorens bjärta färger. Här får människolivets urkrafter - kärlek, hat, svartsjuka, åtrå, längtan - fritt spelrum i en visuellt trollbindande dans.
Knappast överraskande passade den sovjetiske regissören inte in i den  socialrealistiska mallen, och hans livsöde tillhör de tragiska. Dömd till fängelse för homosexualitet, satt i arbetsläger, censurerad och utfryst från den sovjetiska filmindustrin blev hans mogna produktion sparsmakad. Fyra filmer, av vilka Shadows of Forgotten Ancestors, som spelades in 1964, är den första.  
När filmen visas på Inkonst i Malmö ackompanjeras den live av den amerikanska folkmusikduon A Hawk and a Hacksaw. Det kan låta vanvördigt - det är ju inte frågan om en stumfilm - men när fiol och dragspel svarar på bildpoesin med skira klanger och burleska utbrott blir det en sagolik upplevelse. Mäktigare än vad något toppmodernt surroundljud på Filmstaden kan erbjuda.

Ann och Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar