lördag 25 januari 2014

En ny författare att räkna med

Ett modershat med mytologiska dimensioner pulserar i Negar Nasehs debut Under all denna vinter. Elektrakomplexet brukar den kvinnliga motsvarigheten till Oidipus fatala modersfixering kallas, men i denna intensiva roman om kvävande familjeband och såriga frigörelseförsök handlar det inte så mycket om att åtrå fadern som att önska bort modern.

Scenen är en gård i ett vinterkallt Västerbotten, dit en mamma kommer för att besöka sin dotter några dagar. Dottern Helene är så spänd att hon inte kunnat sova på veckor. Åt den kräsna mamman duger bara det bästa och Helene anstränger sig allt hon kan för att få slippa se den välbekanta kritiska blicken. På ytan verkar allt trivsamt, men inom henne hotar en explosion.

Negar Naseh fångar den laddade stämningen och de undertryckta konflikterna med en lyhördhet som får mig att häpna. Välskrivna debutböcker finns det gott om, men sällan läser man en debutant med en sådan psykologisk skärpa och genomborrande – närmast dissekerande – blick för relationer.

Därför tycker jag att det är lite synd när Naseh tar till starkare effekter, spetsar symboliken och piskar upp dramatiken. Hon är så fenomenalt skicklig på det vardagliga sociala spelet, de avslöjande små gesterna och minerna, de ovälkomna tankarna som rusar genom huvudet, att jag tror att hon skulle kunna krama spänning ur en berättelse där nästan ingenting hände. Och ibland är ju mindre mer.

Sedan är det ett märkligt beslut att i samma volym publicera en lång arbetsdagbok, en nästan hundrasidig essä om skrivandet, som ett överdimensionerat efterord. Visst är det välformulerat och intressant – Naseh förklarar att hon själv saknat inblickar i författares skrivprocess – men fungerar nästan som ett underkännande av romanens kraft att stå på egna ben. Och det berövar läsaren chansen att själv få bilda sig en uppfattning om berättelsen, utan att få författarens intentioner skrivna på näsan. Å andra sidan – det är något av en förmån att skrivas på näsan av en författare som så självsäkert efterlyser ”liv, känsla och liv” i litteraturen.

Varför klaga? Kanske för att Negar Naseh sätter ribban så högt. Trots invändningarna är Under all denna vinter en imponerande debut. Vi har fått en ny författare att räkna med.
 
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar