måndag 5 juli 2010

Parkliv

Den här utsikten, på ett ungefär, hade Selma Lagerlöf och Sophie Elkan från sitt hotell i Taormina.

1865 vistades Selma Lagerlöf tillsammans med Sophie Elkan en månad på Sicilien. De bodde i Taormina, på ett hotell nedanför den grekiska teatern med en svindlande utsikt över Naxosbukten. Redan då var det en stad översvämmad av turister, men det hindrade inte Lagerlöf från att hitta inspiration till sin fiktiva skapelse Diamante, en by på Etnas sydsluttning som står i centrum i den märkliga idé-/kärleks-/legendromanen "Antikrists mirakler". Hit kommer en excentrisk rik engelska som låtit tillverka en kopia av en ikon, ett kristusbarn som får inskriptionen "Mitt rike är endast av denna världen" och förorsakar en hel massa underverk samtidigt som socialismen sprider sig som en löpeld över det fattiga Sicilien. Den där förmögna engelskan som köper upp palats hit och dit och snart äger halva stan, henne kommer jag att tänka på när jag går omkring i Taorminas fantastiska stadspark. Den skapades av Lady Florence Trevelyan, skotskfödd släkting till drottning Victoria, som av denna ombads lämna England efter en affär med äldste sonen Edward, gift och kronprins till på kuppen.

Florence bosatte sig då i Taormina, gifte sig med en italienare och förverkligade sitt intresse för botanik och ornitologi i en överdådig trädgård. Parken, som senare skänktes till staden, är full av de besynnerligaste byggnader avsedda för fågelskådning, torn som halvt liknar österländska pagoder, halvt kojor sammansatta av fynd från antika lämningar.

Att gå omkring här känns som att befinna sig i en främmande värld. Och vyn, vyn... Ja, det är parken man ser från ovansidan på den översta bilden.


Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar