tisdag 1 maj 2012

Liten jugendpromenad


Vårt enkla och billiga hotell i ett vanligt lägenhetshus i centrala Moskva visade sig vara en liten jugendpärla om man blickade uppåt på fasaden.
Fast det kan förstås inte konkurrera med den böljande organiska Art Noveau-skapelsen Villa Ryabushinsky, ritad av arkitekten Fjodor Shekhtel, som finns bara något kvarter bort.
Här bodde författaren Maxim Gorkij de sista fem åren av sitt liv, efter att ha fått byggnaden i personlig present av Stalin. Själv tog han högst motvilligt emot gåvan, det passade sig inte riktigt för en arbetarnas författare att bo i ett palats, men väl installerad fann han våningen bekväm, populär bland gästande författarkollegor och en vacker inramning för hans samling kinesiska figuriner. Emellertid utnyttjade han inte till fullo den magnifika skulpterade stentrappan som utgör husets hjärta: hans värkande kropp gjorde att han höll sig på bottenplanet. 
Huset med dess pietetsfullt bevarade inredning har gjorts om till museum och det är en fantastisk upplevelse att vandra omkring i rummen, inte så mycket för att just Gorkij bott här, utan snarare för att det känns som att kliva in i en tidsmaskin.



En kvarts promenad eller så därifrån hittar man en annan berömd jugendfasad: Moskvas konstnärliga teater, prydd med Anna Golubkinas relief Vågen. Teatern grundades av bland andra Stanislavskij och kom att bli känd inte minst för uppsättningarna av Tjechovs pjäser. Interiören gjordes om 1902 av samma arkitekt som låg bakom Ryabushinsky-huset, och efter revolutionen kom så småningom merparten av de spelade pjäserna att vara skrivna av just Gorkij - ja, teatern döptes 1932 rentav om till Gorkijs konstnärliga teater. 


Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar