söndag 25 april 2010

Miljonär utan en spänn

Georges Barbier, The Gourmands

Det var längesen det fanns någon romantik kring fattigdomen. Bohemer? Numera sorteras allt sånt slags löst folk in under den beklagansvärda beteckningen ”personer i utanförskap”. Och vem vill vara en outsider hellre än att stå upptecknad på vip-listan? Det gäller att ha en livsstil med stil, och då går det inte att handla storpack på lågprismarknaden. Helst ska det vara guldkant på vardagen fem dar i veckan och alla är vi värda att unna oss det lilla extra mest hela tiden. Inte ska man väl behöva vänta till himlen med att få åka limousin?
Nej, drömmen om att leva lyxliv har inte kraschat med högkonjunkturen − finanskrisen har bara medfört att det är några färre som kan gråta i en Rolls Royce. En liten konjunktursvacka är ingen anledning att falla ner i en personlig depression, för också med svångremmen åtdragen kan man leva i sus och dus. Hur ekvationen med att äta kakan och ha den kvar går ihop, det får man en guide till i Fredrik Robertssons bok Fattig miljonär – Lev lyxliv till budgetpris (Normal förlag), en blandning mellan glassigt inspirationsmagasin och robusta husmorstips.
Här ska det smaka utan att kosta när man glider fram i tillvaron med tom börs: spara på det lilla och slösa på det stora. Målet är att det både ska upplevas och se ut som om kreditkorten bränner i fickorna, businessklassens bonuspoäng öser in och kändisfestinbjudningarna rasslar i brevlådan − lycklig den som kan känna sig som en stjärna genom att ”göra entré på ett dyrt hotell”.
Och det kan man utan att checka in: den som är tillräckligt djärv tar sig med bestämda steg till det femstjärniga hotellets pool och njuter av en kostnadsfri dag i exklusiv miljö. Nöjer man sig inte med det vimlar det av tips på hur man uppgraderar sig på flygplanet, våldgästar en fest, smälter in i societeten och diskuterar champagne som en äkta konnässör. Men också hur man skaffar sig snabbmat utan att betala, snackar sig till rabatter, gör varuprovsräder, tigger gratisprodukter och handplockar vänner som kan erbjuda tjänster och förmåner. Visste du att taxibolag kan ge rabatt om du startar firma? Att restauranger ofta bjuder på något gott om middagssällskapet brister ut i födelsedagssång? Att det går att smörja kråset med smakprov på saluhallar, bara du har en tillräckligt bra historia att servera?
Vid närmare eftertanke tycks det vara ett hårt jobb att verka rik. Kanske lika bra att fortsätta slita för brödfödan, vända på de sura slantarna och rätta mun efter lågprismatsäcken. Koppla av kan man ju göra också i ekonomiklass.

(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar