tisdag 2 juni 2015

Fiktion, verklighet och livet

Fiktionen går en tuff match mot verkligheten i tidskriften Grantas nya nummer med rubriken Vinnare. Här finns några strålande noveller som löst och egensinnigt förhåller sig till temat. Gertrud Hellbrand skildrar hästhoppning så det löddrar om det. Daniel Sjölin ger en bråkig framtidsvision av hur en elitförskola odlar fram morgondagens folklighetstränade politiker. Ändå är det framförallt de essäistiska reportagen jag fastnar för.

”Arkeologer! / Gräv fram barndomen!” uppmanar Pontus Lindh i nya diktsamlingen ”Gryning över Hallstenshagen” (David Stenbecks förlag). Vad som driver Malmöpoeten till att själv sätta spaden i minnenas mylla är faderns bortgång, en förlust av det slag som påkallar en genomlysning av livet.
När han vänder upp jorden frammanas bländande snö, blommande plommonträd, klättrande bröder, pommac i natten: ögonblicksbilder från det förflutna som skimrar i det inre fotoalbumet.Ett par kortare texter. Här skriver jag om svenska Granta. Här om Pontus Lindhs digitala diktsamling Gryning över Hallstenshagen.

Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar