onsdag 19 september 2012

I en mörk vrå av cyberrymden


Glöm desperadon i rånarluva. Dagens banktjuv är en stillasittande datanörd som tömmer det virtuella kassavalvet i allsköns ro hemma vid tangentbordet.
Närmare bestämt går han på nätfiske i våra datorer för att avyttra fångsten på den globala marknaden. Det finns nämligen en marknad för allt, också för stulna kontouppgifter och klonade kreditkort, och ljusskygga webbsajter förmedlar kontakten mellan säljare och köpare.
En sådan sajts uppgång och fall står i centrum för journalisten Misha Glennys intresse i reportageboken DarkMarket. Här möter vi carders och crackare – kortbedragare och kriminella hackare – i en osedvanligt mörk vrå av cyberrymden. Pedagogiskt lotsar Glenny oss förbi proxyservrar, VPN-tunnlar och DDoS-attacker i en ögonöppnande undersökning av it-brottslingarnas egenartade subkultur.
I jämförelse med Glennys brett upplagda McMaffia, där han kopplar samman den organiserade brottslighetens tillväxt med kommunismens fall och den nyliberala globaliseringen, är DarkMarkets synfält begränsat. Det handlar om en vag halvvärld av ryktesspridning, dubbelspel och snabba cash, av Glenny beskriven med uppenbar fascination för ”den mörka marknadens musketörer”. Skuggestalter som Iceman, Cha0 och Script är supersmarta killar som alla upplevt sina femton minuter av legendstatus på den virtuella scenen. 
Ändå förmedlar DarkMarket till syvende och sist samma olycksdigra insikt som McMaffia, eller för den delen Roberto Savianos Gomorra: att den kriminella världen snarare än det lagliga samhällets motsats är dess groteska avbild.
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Johan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar