lördag 15 september 2012

I väntan på apokalypsen

De bästa villkoren för kreativitet. En harmonisk barndom med stödjande föräldrar? Snarare tvärtom om man ska tro på vad författare av rang skriver om sin uppväxt. Livet är en kamp och utanförskapet ett grundtillstånd i tillvaron.
Jeanette Winterson är i det avseendet inget undantag. Snarare ett extremfall av den normala misären. På Malmö Stadsbibliotek berättar hon om den isolerade uppväxten dominerad av en fundamentalistiskt kristen adoptivmamma.
Mrs.Winterson säger att djävulen kom med fel krubba.
Mrs.Winterson bränner dotterns boksamling på bål i trädgården.
Mrs.Winterson skriver små lappar med uppmaningar och tankespråk: ”Think of GOD, not the DOG"
Mrs. Winterson, vars favoritbok i Bibeln är Uppenbarelseboken, blåser signal på en kam täckt av hårt toalettpapper, varpå mor och dotter tar plats i en trång garderob i huset. Det är ”the apocalypse drill”: en övning inför Den Yttersta Dagen.
Knappast en idealisk miljö för en ung lesbisk kvinna att finna sin väg, men Jeanette tar sig ur den med livet i behåll. Räddningen blir en bokserie med den engelska litteraturens klassiker i alfabetisk ordning. Hon betar av den systematiskt, och lyckligtvis är i alla fall början riktigt stark: Jane Austen, systrarna Brontë, Joseph Conrad. Säger författaren vars efternamn börjar på W.
Idag har Winterson, som formats av uppväxtens märkliga, poetiska språk, försonat sig med den döda adoptivmamman.”Hon var ett monster, men hon var mitt monster".
Stadsbiblioteket är fullsatt, upp till andra våningen. Plötsligt börjar inbrottslarmet tjuta. Winterson stelnar till. Det är the apocalypse drill. Tänka sig att allt skulle sluta så här: ”I saved myself and then got blown up in Malmoe".


Johan


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar