torsdag 13 augusti 2009

Bokmalare

Giuseppe Arcimboldo, "Il Bibliotecario"

Malmö stadsbibliotek maler ner böcker. 59 000 stycken ska bort i en första magasinrensning, därefter ska cirka 36 000 till gallras. Att omkring 30 ton litteratur hittills åkt till nermalning för att öka golvytan, göra plats för restaurang och scen och fronta med böcker så att de inte otillgängligt vänder ryggen åt besökaren - hu så otrevligt - har gjort folk en smula upprörda. Och eftersom folk inte förstår värdet av den enligt stads-bibliotekarien "demokratiska angelägenheten" av att böcker inte längre ska stå inklämda på hyllorna satsar biblioteket närmare en halv miljon på en upplysningskampanj. Slogan: ”Vi bär ut böckerna och bär in författarna.”
Ja, varför ska man läsa böcker egentligen? - det räcker ju att titta på författaren. Man undrar lite vad som händer när inte författarna är riktigt lika heta längre, ska de också malas ner?
Nå, den lilla folkstormen har gett resultat såtillvida att biblioteket kommer att skänka bort resterande gallrade böcker istället för att kasta dem i återvinningskvarnen. Det låter närmast som botgöring att bibliotekschefen själv kommer att stå och dela ut böckerna framför bibliotekets entré under Malmöfestivalen. Lördag 14-16 för den som har vägarna förbi och vill rädda en bok.

Ann

Ps. Debatten står att läsa i Sydsvenskan, bland annat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar