onsdag 22 juni 2011

Redaktör Ekelöf

Gunnar Ekelöf. Foto: Anna Riwkin-Brick

Som refuserande redaktör på tidskriften Spektrum var Gunnar Ekelöf inte den hårdhudade typen. Han tog sig tid att skriva långa, personliga och uppmuntrande nej tack-brev. Till en Herr Hjorthén, som skickat in en dikt om cigarettrökande åkrar, grönlängtande träd och gråtande regnbågsmoln, skriver han bland annat: "Jag skulle kunna råda er att inte lita för mycket på fem unga, och framförallt inte på det som kallas inspiration och som oftast bara är en lyrisk känsla som hjälper en att tycka att ens egna dikter är vackra."
Hjorthén uppgav poesin och blev konsthandlare istället. Mellan honom och Ekelöf fanns inga hard feelings - tvärtom blev de vänner. I deras korrespondens hittar man ett drinkrecept: "Optimist. Cocktail à la Gunnar Ekelöf."
Sådana anekdoter (fast själva drinkreceptet får man inte) finns det gott om i Johan Svedjedals fantastiskt intressanta praktverk Spektrum - Den svenska drömmen, om tidskriften och förlaget som blomstrade några år på 30-talet. Jag skriver mer om boken här.
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar