lördag 11 juni 2011

Svartskjortor och folkdräktsmannekänger

Vargen kommer! Ropet har hörts förr, när hotet från extremhögern varit på tapeten, men den här gången kan spåren svårligen ignoreras. Inte när paramilitära trupper marscherar på Budapests gator. Inte när fördrivning av romer blivit högsta politiska mode i Paris och Rom. Inte när främlingsfientliga åsikter som igår befann sig i marginalen idag är mainstream i hela Europa.
I reportageboken Europas skam tecknar journalisten Lisa Bjurwald en alarmerande bild av utvecklingen. Hon besöker partimöten och demonstrationer, pratar med forskare, antifascister och inte minst med rasisterna själva. Som blåögd blondin har hon en uppenbar fördel när hon vill få aktivister som vanligtvis misstror media att sänka garden.
Hela spektret av det högerextrema fältet belyses. Från proisraeliska islamofober till islamistvurmande antisemiter, från xenofobiska skattesänkarpopulister till folkhemsrasister, från svartskjortor till folkdräktsmannekänger. Frågan hur de ska bemötas är inte lätt att besvara, eftersom såväl utfrysning som en inkluderande strategi har visat sig ha sina fallgropar. Bjurwald avstår klokt nog från att skriva ut någon universalmedicin, men om kunskap har något med lösningen på problemet att skaffa, så har hennes bok en funktion att fylla.
Den militanta nationalismen i Östeuropa förskräcker. Huliganerna i English Defence League skrämmer. Fast minst lika olustiga är de kostymklädda rashetsare som fyller Västeuropas parlament med sina mer inlindade budskap. Det börjar med burkaförbud och stopp för minareter. Var det slutar är det ingen som vet.
Nu ska man kanske inte måla Hitler på väggen för att krav på etnisk renhet kan vara en röstmagnet i dagens Europa. Men jag har svårt att skaka av mig de ord som en ungersk människorättsaktivist som Bjurwald intervjuar använder för att beskriva läget: ”Vi lever i Weimarrepubliken här”.

(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
 
Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar