tisdag 31 januari 2017

Fritt flytande fakta


Lögnaktiga politiker är inget nytt, men Trump spelar med en helt annan kortlek. Det är inte den maskerade lögnen som flyttat in i Ovala rummet utan det nakna sanningsföraktet. Alternativa fakta och fejknyheter har på ett ögonblick ryckt undan mattan för det offentliga samtalet. Plötsligt finns ingen gemensam grund att stå på.
Tänk om allt det här är den postmoderna vänsterns fel? Ja, det påstås i alla fall på sina håll i USA, och här hemma har SvD hakat på. Det var ni som började relativisera sanningen, så går resonemanget, och ser man på, nu kommer bumerangen i retur. Tanken att Trump skulle vara ett slags kulturmarxismens nemesis kan vara lockande. Åtminstone för den som har ett gott öga till historiens ironier men glömmer att den nationalistiska högern underminerat tron på universella sanningar långt innan någon kunnat stava till ordet postkolonialism. 
En rimligare tolkning är att Trump tagit med sig kulturen från sitt multinationella företagsimperium, en värld där alla värden är fiktiva, bossens nyck lag och fakta en sak för reklamavdelningen. Allt flyter fritt i det globala marknadssamhället, så varför inte surfa på den vågen för att få makten att bygga en mur mot alla flytande gränser.
Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar