fredag 6 maj 2011

Vår plats i den kosmiska bilden

Sjón, Paul Auster, Amos Oz. Det låter som dragnamnen till en bättre bokmässa. Men det är det imponerande programmet för Malmö stadsbiblioteks internationella författarträffar. Bara för maj månad, vill säga.
Först ut är Sjón. Den gamle rebellen både ser ut och låter som en historieprofessor från femtiotalet numera, med en stillsam vurm för vetenskapshistorisk källforskning. I samtal med Johanna Koljonen pratar han om senaste romanen, Skymningsinferno, och drar paralleller mellan reformationens Island och vår tids kapitalistiska yra, som slutade med den stora kraschen. I båda fallen skedde en omfattande nedmontering av välfärdssystemen och ackumulering av rikedom. Det goda som krisen fört med sig, hoppas han, är att kapitalismen som ideologi nu är död.
Litteraturen, liksom religionerna, ser han som försök att bestämma vår plats i den kosmiska bilden. Med sin bakgrund i en surrealistisk tradition gillar han saker som inte är logiska. Själv är han alls inte religiös, men har respekt för religion som den enda verksamhet där man idag kan vara alogisk utan att låsas in på mentalsjukhus.

Johan och Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar