måndag 7 januari 2013

Kristidens mutationer

Ett spöke går genom Europa – krisens spöke. Varsel, frustration och sociala nedskärningar vart man vänder blicken. Marknadens osynliga hand snuddar vid strupen och får vuxna människor att skälva.

I antologin Kris tar fyra sydeuropeiska författare grepp på spöket. Vad som förenar de sinsemellan olikartade essäerna är en vägran att diskutera på det krisande systemets egna premisser. I stället för analyser av kreditvärderingar och marknadsjusteringar får vi texter som är filosofiska, personliga, radikala, litterära, associativa.   
Italienske Giorgio Vasta frammanar i en läsvärd essä såväl renässanskonstnären Masaccio som stumfilmens fasadklättrare Harold Lloyd i ett försök att förstå tidens mutationer. Vad han har att säga om förstummelsens strategier och förödmjukelsens avklädning borde begrundas av var och en som vill begripa den atmosfär som fått främlingsfientlighet och fundamentalism att växa.
Lika angelägen är spanske Alberto Olmos vänsterkritik mot vänsterns medieanpassade manifestationer. Aktivism förvandlas i dagens klimat alltför lätt till en happening för medelklassungdom, givetvis utrustad med den senaste iPhonen. Samtidigt inlåter sig kapitalet inte i debatt med sina kritiker, och ”så länge medborgarna konsumerar, vad spelar det då för roll vad de säger”. 
Knappast ett överdrivet upplyftande budskap. Men genom att själva fortsätta argumentera, kritisera och fritt debattera pekar antologins författare på den sant demokratiska potential som snarare än ekonomernas elitistiska tjänstemannastyre kan hoppas att betvinga krisens spöke.
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Johan
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar