söndag 20 september 2009

Män som dissekerar kvinnor

I helgens boktips har jag dammat av en kär gammal genre: ältande män med ett något problematiskt förhållande till kvinnor (nåt sådant, med vissa nyansskillnader). Varsågoda:


Minutiös äktenskapsdissektion

Den franske författaren Emmanuel Boves ”En vinterdagbok” från 1931, nu översatt till svenska, är en smärtsamt närgången studie i uppblåsthet och självbedrägeri. Dagboksskribenten Louis Grandevilles är en emotionell sadomasochist som uppfylld av svartsjuka och kontrollbehov stöter bort sin hustru Madeleine – och minutiöst analyserar hela förloppet med sitt strindbergskt förvända perspektiv. En äktenskaplig dödsdans som blottar kommunikationens avgrundsdjupa klyftor.


En vinterdagbok
Emmanuel Bove
Översättning Emilie Moulettes
h:ström


Cynisk raggningsdagbok

Ytterligare en man som försöker att behärska en kvinna och nedtecknar varje steg i sitt grymma spel är Johannes i Sören Kierkegaards raggningsklassiker ”Förförarens dagbok” från 1843. Det är den uråldriga regeln motstånd som driver casanovan i sin jakt på oskuld – när villebrådet väl är nedlagt skingras allt intresse. Kierkegaard skildrar ett experiment i att förföra och förgöra mer cyniskt än någonsin det vulgära strausska spelet. Lika motbjudande som fängslande, skrivet på en underskön prosa.


Förförarens dagbok
Sören Kierkegaard
Översättning Nils Tengdahl
Vinga press

Ömhudade själsstudier

En betydligt mer ömhudad iakttagare av det motsatta könet är Ola Hansson. Visserligen inleds den skandalomsusade ”Sensitiva Amorosa” från 1887 med att en blaserad relationsfobiker deklarerar att hans enda intresse hädanefter ska vara att likt en själslig kirurg ”studera och njuta könet”, men Hanssons finkalibrerande noveller präglas snarast av vek melankoli och tärande livsångest.”Sensitiva Amorosa” nyutgavs för några år sedan i volymen ”Parias – prosa i urval”, där också novellsamlingen ”Parias” och den nietzscheanska ”Ung Ofegs visor” ingår.


Parias – prosa i urval
Ola Hansson
Alastor Press

Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar