onsdag 22 februari 2012

Kritiken - ett nöjesfält?

"De konkurrensutsatta kritikerna måste profilera sig för att märkas, vilket ofta sker genom känslornas snabbväg. Det tenderar att göra kritiken subjektiv och jagcentrerad. Om det för något decennium sen räckte med att bli berörd i en recension mobiliseras numera inte sällan tårar eller en palett av affekter eller symptom. En kritiker kan profilera sig som cool­ast i rökrutan med ett slängigt språk, hippt ordval eller intima anekdoter från sin vardag. Influenserna från kvällstidningarnas spektakulära estetik blir påtaglig.
Sammantaget blir det litterära offentliga klimatet fragmentiserat, egocentrerat och infantiliserat eftersom det som barnet på nöjesfältet styrs av en lustprincip med kort tålamod. "

Så skriver Eva Ström i dagens Sydsvenskan om situationen för samtidens litteraturkritk och önskar sig en tillnyktring: "Tänk om vi skulle återupptäcka den litterära texten igen." Om den kritikfestival som går av stapeln i Köpenhamn och Malmö med början idag blir ett nöjesfält återstår att se. Här kan man läsa mer om den och hitta ett schema.
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar