torsdag 26 april 2012

I Bulgakovs kvarter


 När Fan kom till Moskva installerade han sig på Sadovajagatan 302 B. Det är möjligt att husnumren ändrats sedan dess, men Bulgakovs lägenhetsmuseum hittar vi på Sadovaja 10, även om också en skylt med det högre numret satts upp vid porten. Här bodde den satiriske sovjetförfattaren i ett vackert men lite nedgånget jugendhyreshus, vid en gata som idag är hårt trafikerad. Eller egentligen var det inte här utan två portar bort, men man får inte vara knusslig.
I lägenheten finns Bulgakovs bohag, eller i alla fall föremål från tiden när han nästan bodde här, huller om buller med Mästaren och Margarita-rekvisita. När vi kommer ut genom porten igen känner vi inte så mycket att vi utsatts för häxkonster som att vi fångats i en liten (om än kostnadsfri) turistfälla.

Vid den närbelägna Patriarkdammen (Biskopsdammarna i den svenska översättningen), en oväntad oas i storstadslarmet, är Bulgakovvibrationerna desto påtagligare. Så mycket så att jag nästan förväntar mig att stöta ihop med en eller annan romangestalt, vilken nog skulle kunna ha något fanstyg att uträtta också i det kapitalistiska Ryssland. Dock möter vi ingen mystisk utländsk professor i svartkonst, ingen schackrutig trickster, ingen hålögd mästare eller naken häxa som flyger över hustaken. Bara mödrar med barnvagnar, hundar i koppel, män med ölflaskor. Fast den där lille korpulente herren som sitter på en bänk i vårsolen och putsar mustascherna med handryggen, visst har han en omisskännlig likhet med en viss svart katt?

JohanInga kommentarer:

Skicka en kommentar