tisdag 5 februari 2013

Hatets globala enklav

Den uppkopplade världen är global. Öppenhet, gränslöshet och demokrati kännetecknar internet i optimisternas ögon, men lika gärna som att främja mänskliga rättigheter kan mediet skapa slutna enklaver av hat och intolerans.  
 
Förr var de rasistiska extremistgrupperna hänvisade till marscher, flygblad och klistermärken, nu har de uppgraderat sina propagandavapen till den digitala tidsåldern. Sajter som spinner vidare på den judiska världskonspirationen befinner sig bara några tangenttryck bort från varje datoranvändare. Islamofobin frodas i kommentarsfälten på alla möjliga och omöjliga sidor.
 
I Skrivbordskrigarna granskar journalisten Lisa Bjurwald den virtuella halvvärld av smuts och rykten som dubbade Anders Breivik till kontrajihadistisk riddare. Bjurwald, själv en populär måltavla för rasisternas näthat, talar med säkerhetsanalytiker, internetbranschfolk och forskare för att få svar på sina frågor. Kan man indoktrinera sig själv på webben? Vad gör möjligheten till anonymitet med våra hämningar? Är internet en triggare eller säkerhetsventil för våldsfantiserande extremister? Kan någon ställas till svars för innehållet i nättidningar på utländska servrar?
Frågorna är bra, men svaren går sällan bortom de offentliga forskarrapporternas och policydokumentens lite ihåliga formuleringar. Vad gäller uppgiften att skapa ett sundare nätklimat vacklar Bjurwald mellan att å ena sidan förespråka dialog och utbildningsinsatser och å andra sidan kräva polisiära krafttag – vid ett tillfälle talar hon om det ”nästan fundamentalistiska” svenska skyddet för yttrandefriheten.
Näthatarna förtjänar knappast en plats vid det offentliga samtalets runda bord, men när allt kommer omkring får vi nog ändå dras med internets onda sidor om vi vill ha dess goda. Desto viktigare då att, som Bjurwald, hålla ett vaksamt öga på skrivbordskrigarnas ljusskygga strategier. 
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Johan
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar