söndag 13 februari 2011

Fyllda palsternackor

Vi väljer en meny avsedd för en onsdag, bestående av fyllda palsternackor med korintsås,  ugnsbakad skivpotatis och kokta vaxbönor. Desserten ska vara katrinplommonkompott med vispad grädde, men den hoppar vi över, både av praktiska skäl och smakmässiga preferenser.

Problemen uppenbaras redan i ingredienslistan till de fyllda palsternackorna. Pomril??? En googling lär oss att det är en äppelläsk som smakar ungefär som champis, fast lite mer äpple. Velar mellan att ersätta det med äppelcider eller champis - den senare vinner, inte minst tack vare sin högre nostalgifaktor. Och den kan väl alltid blandas ut med lite äppeljuice för att få mer smak av äpple?
Nästa stötesten: "Palsternackorna ... påsättas i kokande, saltat vatten att koka." Hur länge då? Ja, det vet förstås varje husmor. Jag chansar på tio minuter. Det verkar bli bra.
...de få steka färdiga vid sakta eld.
Så börjar pysslet med att gröpa ur palsternackorna och pilla i bröd- och äppelchampismassan i halvorna. Smakar av inkråmet som jag rört ihop. Inte alldeles lovande. Var är champissmaken förresten?
Halvorna läggas tillhopa och ombindas med tråd. Kökstråd? Någon sådan finns inte i det här köket. Men det duger väl lika bra med ekologiskt presentsnöre?
Brynes i en stekgryta. Ja, fast här får det duga med vanlig modern stekpanna. Gaseld har vi i alla fall. Det ser riktigt fint ut, än så länge.


Smör, smör, smör...

Men innan jag sätter igång med palsternackepillet har jag redan förberett skivpotatisen. Vår ugn är inte sekelgammal, men halvsekelgammal säkert, och inte av pålitligaste slag. Allt tar minst dubbelt så lång tid som det står i recepten. Och just ugnspotatis är snudd på hopplöst, vet jag av erfarenhet. Den här gången sviker mig ugnen helt och slocknar innan det hunnit bli riktigt färdigt. En stekpanna kan väl fungera också till potatisen? Så får det bli.
 

...avsmakas med socker...
Korintsåsen lagar jag med stor skepsis. Färgen, vagt mörkbeige, är inte alldeles aptitlig. Och korinter förresten? En produkt som aldrig tidigare satt sin fot i det här hemmet. Somliga här blandade ihop det med koriander. Kommer såsen alls gå att äta?
Vaxbönor verkar det inte vara säsong för i min matbutik, inte heller i frysdisken. Om det nu inte är samma sak som gröna bönor? Jag handlar enligt principen "det går lika bra med haricots verts". Och det gör det förstås, när man häller smält smör med persilja över.
Tidsåtgång: ca 2 timmar, inklusive dukning och fotografering.
Resultatet? En positiv överraskning. Det smakar milt elegant, samtidigt sött och syrligt på ett sofistikerat vis. Palsternackan dominerar. En festlig onsdagsmiddag som vi avnjuter en söndag - det är inte direkt något man slänger ihop efter att man kommit hem från jobbet - kräver sin husmor, helt enkelt. Champis är den självklara måltidsdrycken.

Ann

2 kommentarer:

  1. En fäldige vacker dukning, som anstår en fröken åh en herreman en helgdag i februari månad.

    SvaraRadera
  2. Söndagsmiddagar kräfva lite stil!

    SvaraRadera