fredag 2 mars 2012

Nytt på hyllan

Vi bor numera nära en av stans bättre second hand-butiker. Något som är praktiskt - utrensningarna efter flytten tycks inte ha någon ände - men också lite farligt. Det är så lätt att bara slinka in - vi skulle ju faktiskt behöva en bättre begagnad lampskärm - och så kommer man hem med något helt annat.
Idag släpade jag iväg med ytterligare en påse recensionsex som vi inte lyckats pracka på våra vänner - och kom hem med Spektrums Harry Martinson-nummer från 1932. Det är visserligen ett faksimil, tryckt 1985 av Harry Martinson-sällskapet, men det är väldigt roligt att se numret efter att ha läst Johan Svedjedals fina bok om Spektrum. Om tidskriftens temanummer om Martinson skriver han: "det är tveksamt om någon levande ung svensk författare dittills hade fått en sådan uppmärksamhet. /.../ Hyllningarna gjorde i praktiken Harry Martinson till den främste bland likar - som om numret varit en festskrift till en bemärkelsedag som inte inföll efter levnadsårens kalender utan efter begåvningens. Hade redaktionen och skribenterna upptäckt värden hos Martinson, återupptäckt sådant som andra redan sett - eller skapat värden genom att påstå att de fanns? Det spelade faktiskt ingen roll. Temablocket om honom var just den sortens handling som skapar en klassiker."
Annars har vi jobbat för att fylla de tomma hyllplan som uppstått sedan vi skruvat ihop ytterligare några bokhyllor - en ljuvlig syn, tomma hyllplan. Förra veckans bokrea hjälpte till. "Rean är ju inte som förr", var mina tangenter på väg att skriva på ren rutin och visst är det väl i och för sig sant. Det var anmärkningsvärt glest i butikerna på reans förstadag, skönt men lite sorgligt med frånvaron av trängsel. Jag hade redan beställt två band Ibsen på nätet och tyckte det kändes alldeles lagom som årets fynd. Men Hamrelius fyrtioprocentsänkning av hela sortimentet släppte loss habegäret och efter det kunde jag lika gärna hamstra coffetableböcker på Akademibokhandeln också. Så nu sitter jag djupt försjunken i läsfåtöljen bakom en bokhög, frenetiskt bläddrande mellan Hieronymus Bosch-triptyker, jugendaffischer och romanska kyrkor.
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar