tisdag 27 januari 2009

Entré problem

Två olika slags bröstslående framtidsoptimism tävlar för tillfället om uppmärksamheten vid Värnhem. På själva torget har scientologerna slagit läger i ett solgult tält och lovar på stora banderoller att "oavsett vilket problemet är... det går att göra något åt det!" Nå, det är klart att om man vill ragga upp personer med problem så är förstås Värnhemstorget platsen...
Vänder man på huvudet skymtar det stora schabraket av glas som breder ut sig på de forna rivningstomterna bakom Hemköp. På det gudsförgätna ingemanslandet av tomma parkeringsplatser, sopcontainrar och glesa buskage där just stadens mest problemtyngda medborgare brukade samlas öppnar om en dryg månad ett vräkigt upplevelsecenter, nöjes- och shoppingkomplex. Det är inte bara alkisarna som motats bort, också omkringliggande butiker med "fel profil" har sagts upp: hela området skulle få sig ett lyft, hette det. Nu ståtar vad som länge varit Malmös baksida med det hoppfyllda namnet Entré. Och snart slår shoppingkolossen upp glasdörrarna, mitt i lågkonjunkturens pessimism.
"Livet kan vara grymt", konstaterar scientologerna i sitt flygblad. På gatorna runt torget virvlar fortfarande hopar av skräp i vinden. Folk går omkring med uppslagna kragar och ser lika håglösa ut som vanligt.
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar