onsdag 25 februari 2009

Kungatrams i tiden

Nog finns det vettigare saker att bry sina tankar med än kungatrams och furstestrunt - också för en inbiten republikan. Ändå kan jag inte låta bli att förundras över hur många svenskar det finns som helt frivilligt väljer att åtminstone för en dag hellre vara bockande undersåtar än rakryggade medborgare. Statsskicket är mest en symbolfråga, förstås, men symboler är inte lappri - de stöper världsbilder och formar medvetanden. Om svenskarna således är ett folk utan starkare politiska passioner och med en tilltro till auktoriteter som är större än vad den borde vara så kanske det till en del hänger samman med att hos oss ännu grasserar en gammal vidskepelse som kallas rojalism.

Johan


Uppdatering: Johan Croneman skriver hysteriskt roligt om spektaklet här. Med tanke på den egenproducerade hovliga videon borde man kanske ta och bli rojalist. För underhållning bjuder vår kära kungafamilj sannerligen på.

Ann

1 kommentar:

  1. Det är väl inte så himla underligt när man betänker att en skrämmande stor del människor tror på ännu mer odefinierbara sagoväsen, så kallad religion.

    Jag tror varken på kungar eller gudar.

    SvaraRadera