måndag 30 mars 2009

Anne Brontë ut ur skuggan

Anne är den minst kända av den skrivande systerskaran Brontë och har länge fått stå i skuggan av de andras berömmelse. Hennes egen förläggare försökte till och med marknadsföra hennes andra roman "Främlingen på Wildfell Hall" som ett tidigt verk av författaren till "Jane Eyre"...
Med en avfärdande ton konstaterar mitt litteraturlexikon att Anne Brontë tack vare sin uppväxtmiljö lyckades skriva läsbara böcker, trots att hon egentligen saknade talang. Men att en 28-åring skulle kunna skriva en roman som "Främlingen på Wildfell Hall" utan att ha någon form av talang - ja, det framstår som en aning märkligt. I sin tid ansågs skildringen av en alkoholist som tyranniserar sin hustru så "grov och motbjudande" att en tidning ansåg sig förpliktigad att varna den kvinnliga publiken för att läsa den - kritikern som fått boken i sin hand lämnade rentav tillbaka den eftersom den "inte lämpade sig för att bli recenserad".
Nu har också Annes första roman, "Agnes Grey" kommit ut på svenska. En betydligt timidare, men fängslande, historia som bygger på författarens erfarenheter som guvernant: "Jag började på denna bok med avsikten att ingenting dölja, för att vem som ville skulle kunna läsa om en medmänniskas innersta..."
Här finns min recension.

Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar