söndag 18 april 2010

Brödkoncept och sublima skuggor

Skofetischism tycks vara ett tema i den tyske konceptkonstnären Hans-Peter Feldmanns retrospektiva utställning på Malmö konsthall. Ett annat är bröd. Åtminstone finns här stora färgfotografier av brödskivor, och en gammal brödkant har installerats på en piedestal. Vad idén bakom den idékonsten är går mig förbi - om det nu inte är den gamla vanliga duchampska att vad som helst kan vara konst.
Så ställs jag oväntat inför något som faktiskt kan beskrivas som sublimt. I "Schattenspiel" står små leksaksfigurer, prydnadsföremål och andra trivialiteter på roterande skivor, belysta av lampor. På väggen kastar de stora skuggor, som virvlar runt och går in i och ut ur varandra. Att sitta ner och betrakta skuggspelet får mig att tänka inte bara på filosofihistoria - Platons berömda grotta - utan också på den uppskruvade samtid som nu lamslås av isländsk vulkanaska.
Brödtemat fortsätter i Kungsparken, där någon stoppat en bit skivat franskbröd i näbben på en av gässen i skulpturen "Pojke med gäss". Kanske inte sublimt, men ett konceptkonstverk så gott som något.

Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar