onsdag 8 september 2010

Pappersspa

Att läsa är ingenting man bara sätter sig ned och gör så där utan vidare. Nej, läsning har blivit en lyx. En stund för sig själv som man unnar sig för att man är värd det. Som en fotmassage eller exklusiv handgjord chokladpralin.
Så när ett nytt magasin för kvinnor marknadsför sig är ordet läslyx det självklara ledordet. Yourlife är en tidning som vill ge oss tid att ”läsa och tänka efter”, något som ska vara förknippat med välbehag och njutning. Ja, nöjer man sig inte med att ligga i soffan och bläddra i själva tidningen kan man rentav en helg i november åka med på en readtreat. Ja, precis, readtreat, en avkopplande slottsvistelse som inte bara erbjuder spamöjligheter utan också bokcirklar och författarbesök.
Uppenbarligen är det att må bra något vi gör bäst på engelska nuförtiden. Vi ägnar oss åt mindfulness, downshiftar, tar en slow fix och bejakar vår happiness. Så det är förstås helt rimligt att magasinet kallar sig Yourlife hellre än Dittliv, inriktar sig på vår ”time” och ”mind” och stoltserar med att anordna ”events” för sina prenumeranter − nej just det, medlemmar heter det. Och book låter förstås så mycket hetare än en vanlig hederlig bok.
Chefredaktören Carina Nunstedt, kvinnan bakom tidningsframgångar som Mama och Family living, deklarerar i en debattext på Newsmill, där hon går till storms mot den ”manliga medianormen” samtidigt som hon förklarar krig mot elitismen, att Yourlife ska vara en kvinnlig motsvarighet till tidskrifter som Filter och Fokus. Också kvinnor är flerdimensionella, konstaterar hon, vill reflektera, utvecklas och läsa långa texter ”− OCH gärna fortsätta drömma om en ny handväska.” Annonsörerna ska förstås också ha sitt.
Mottot är ”Mer djup och större drömmar”. Men så mycket av den där fördjupningen ser jag inte av, trots att redaktören har en fin idémapp från Muji − om det nu inte bara betyder att intervjuerna med kändisar som Carina Berg och Michael Nyqvist är lite längre än brukligt. Kanske förelåg risk för elitism.
I tidningens helhetstänk – tänk är ett favoritord, ett svenskt sådant – ingår skönhetstips med lite mer vetenskaplig vinkel, mode för arbetsveckan, snabb kulturkoll och uppmuntran till att föra tacksamhetsdagbok.
Inget fel på den mixen för en slö soffstund i och för sig. Men jag grabbar nog hellre tag i en papperslunta med hårda pärmar för att njutningsfullt sjunka ned i trycksvärtans hemmaspa.
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar