söndag 29 november 2009

Elektrifierad Munch

"Natt i St Cloud"

För jämt ett sekel sedan låg Edvard Munch på nervklinik i Köpenhamn, utbränd av alkohol, konstnärliga kontroverser och fatala kvinnoaffärer. Knappast det slags minne man slår jubileumsmynt av, men en god anledning att besöka Ordrupgaard i Klampenborg, tjugo minuter med S-tåg från Hovedbanegården, där utställningen "Edvard Munch og Danmark" pågår.
Danmark som en knutpunkt för påverkan, vänskaper och genombrott i Munchs liv bildar tema för en utställning med såväl tidiga impressionistinfluerade som mogna symbolistiska verk. "Kyss". "Natt i St Cloud". "Melankoli". För oss som ännu tänker 1890-1900 när vi hör ordet sekelskifte är det mer julafton än Tivoli i adventsskrud. Inte minst fängslar verken med anknytning till vistelsen på dr Jacobsons nervklinik.
Från en duk blickar herr doktorn ner på oss i helfigur, en självgod och uppblåst gestalt, bredbent med knogarna på höfterna. Munch kommenterar: "När jag målade var det jag som rådde. Jag kände att jag behärskade honom som hade behärskat mig". I en karikatyrteckning beskriver han det omvända förhållandet: "Professor Jacobson elektrifierar den berömde målaren Munch och leder in manlig positiv och kvinnlig negativ kraft i hans ömtåliga hjärna".

På utflykter till Zoologisk Have tecknar Munch babianer, björnar och flamingos. Han målar av sjuksystrarna som vita ljusgestalter. Han gör en expressiv version av favoritmotivet "Det sjuka barnet" och ett stolt och sårbart självporträtt. Den misogyna litografiserien "Alfa och Omega" kommer till. Konvalescensen verkar inte precis ha varit någon semester, också bortsett från elbehandlingen.

Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar