Då räknades Goodwin som i stort sett bortglömd - det har nog ändrat sig; på sin tid var han landets mest uppmärksammade fotograf, en kändisporträttör som fångade bland andra Selma Lagerlöf, Greta Garbo och Gustaf Fröding med kameran. Och inte minst kanske, fångade tiden och dess förkärlek för täta stämningar, ljuv dunkelhet, böljande linjer och smickrande oskärpa. Vilket väl också var anledningen till att han snart, när tidsandan krävde ny saklighet och allt grällare och verkligare verklighet kom i ropet, ansågs helt överspelad.
måndag 30 november 2009
Skönhet i sepia
Då räknades Goodwin som i stort sett bortglömd - det har nog ändrat sig; på sin tid var han landets mest uppmärksammade fotograf, en kändisporträttör som fångade bland andra Selma Lagerlöf, Greta Garbo och Gustaf Fröding med kameran. Och inte minst kanske, fångade tiden och dess förkärlek för täta stämningar, ljuv dunkelhet, böljande linjer och smickrande oskärpa. Vilket väl också var anledningen till att han snart, när tidsandan krävde ny saklighet och allt grällare och verkligare verklighet kom i ropet, ansågs helt överspelad.
söndag 29 november 2009
Elektrifierad Munch
fredag 27 november 2009
Svart som blod
torsdag 26 november 2009
"Livet är något helt annat/och mera oväntat"
Nu smattrar snöregnetallt hårdare motmin sura vinterrock, det slår snart håli mig, jag är gjord av hud,det krossar mig, det bedrövliga regnet,jag är av glas, för hårdför att vara hård. På höstenfår man reda på mycket,på hur skör man är, hur man balanserar,hur gott leverav ont...
måndag 23 november 2009
Queer som en Queen eller Mitt homofona ordbehandlingsprogram
söndag 22 november 2009
Stoftkorn i vinden
Att säga att de är många är att säga för lite.
Ju starkare mikroskop,
desto idogare och noggrannare mångfaldigas de.
De har inte ens ett riktigt innanmäte.
De känner inte kön, barndom, ålderdom.
Kanske vet de inte ens om de finns - eller inte finns.
Och ändå bestämmer de om liv och död för oss.
Somliga stelnar i stundens stillhet,
fast ingen vet vad en stund är för dem.
Eftersom de är som pulver
är kanske även varandet
för dem pulvriserat
Ett stoftkorn i vinden är bredvid dem en meteor
ur djupaste kosmos
och ett fingeravtryck en vidsträckt labyrint
där de kan samlas
till sina döva parader,
sina blinda iliader och upanishader.
Ur dikten "Mikrokosmos", översatt av Anders
Bodegård
fredag 20 november 2009
Leve presidenten!
onsdag 18 november 2009
Smärtans boning och salighetens spegel
Viskande undergång
"I boken 'Ödeläggelse' hörs få skrik och explosioner: diktsamlingen framstår som en viskande kör vittnande om sönderfallande kroppar, bränt kött, stadsspillror, utplånade byar. "
tisdag 17 november 2009
I väntan på solljuset
söndag 15 november 2009
fredag 13 november 2009
Rapport från Råå
torsdag 12 november 2009
Målgång i Platonmarathon
Här har Stolpe samlat texter – dialoger, brev, epigram – som traditionellt tillskrivs Platon men vars autenticitet på goda grunder är ifrågasatt. Ibland handlar det om alster från filosofens egen workshop, ibland om senantika skrivövningar. Spännvidden är betydande, från litterärt utstofferade produkter till spinkiga argumentskelett. Känslan som man ofta får av att läsa Platon, att det handlar om nykonstruerade begrepp som där och då för första gången sätts i arbete, uteblir så gott som helt.
Dialogernas samtalsämnen, som spänner från rättrådighet till rikedom, kan i de flesta fall föras tillbaks till den uppfordrande frågan om hur man bör leva sitt liv, och i förlängningen hur en dugande stat ska organiseras. Ett grundproblem är det typiskt sokratiska om moralens förhållande till kunskapen.
Bokens tveklösa höjdpunkt är Platons personliga och möjligen autentiska sjunde brev. Skildringen av hans fåfänga försök att förverkliga sin idealstat i tyranndömet Syrakusa följs av en väsentlig filosofisk utvikning och ett försvar för det lagenliga styret.
Stolpe tycks som vanligt ha hittat en god jämvikt mellan filosofiska och litterära överväganden, mellan kraven på begreppslig tydlighet och språklig ledighet – om man ser på resonemangen i noterna förstår man utan att kunna grekiska en del av svårigheterna han haft att brottas med. När jag tar ett mer exakt mått på hans översättargärning – drygt 25 centimeter Platon i bokhyllan – tänker jag att han likt antikens atleter gjort sig förtjänt av en segerkrans och en högstämd lovsång på något intrikat versmått.
(Bysten föreställer Sokrates; från Efesosmuséet i Selcuk)
onsdag 11 november 2009
Under existensens skarpvässade bila
I över fyra decennier har den öländske diktaren i sitt författarskap utan att väja med blicken stirrat livet i vitögat och skildrat en värld där den biologiska grundlagen lyder ”äta eller ätas”. Om än bödel eller offer, människa eller djur, har vi utsattheten gemensamt: alla ligger vi med blottad nacke under existensens skarpvässade bila och mals snart nog ned i tidens grottekvarn.
Naturen är allestädes närvarande i Sjögrens poesi, men etiketten naturlyrik känns alldeles för trång för denna diktning som oförskräckt, nästan brutalt, vittnar om tillvarons obarmhärtiga kretslopp och pulserar av de existentiella spörsmålen. Här är helt rensat från illusioner och allt som doftar idyll.
Sjögren är visserligen en kärvt klarsynt iakttagare, men framförallt är han en frågare, som rör sig vid gränserna för det ofattbara och osägbara, det som är ”utanför frågandets krets.”
Med ett språk renskrapat intill skelettet, prosaiskt kargt men omvärvt av en mystisk skälvning, låter Sjögren sina dikter laddas till brädden av det outsägliga, det som endast natten kan mäta. Stränga och inte sällan bibliskt klingande är orden som huggna i sten; samtidigt självklara och mångbottnade har de en svävande lyftning som får huden att knottra sig.
Och så här skriver Erik Bergqvist i en fin essä i Kritiker (nr 2, 06):
Den skärskådning av fallandet och grymheten som är hjärtat i Sjögrens poetik härbärgerar ett ljus som när det sipprar fram ibland tycks förbrylla också den som skriver. Det gråas blindhet är i dikterna somliga dagar blid och generös; det drama med dödlig utgång som i olika skalor och hastigheter observeras, och som kan kallas årstider eller naturen eller vad som helst, överrumplar ständigt människan med motrörelser - av vilken orsak kan vi, behöver vi inte veta. Men det måste också fogas till det sedda. Inte vika med blicken.
Jag säger inte att livet är gott
hellre ville jag säga att det är ont
men jag säger inte det heller.
Jag önskar mig bara tre verktyg:
vinkelhaken, saxen, knivbladet
så att jag kan mäta upp och skära till
det som går att mäta
och det som går att skära till.
Det andra får natten mäta
och de varelser som kommer fram
den tiden på dygnet
Ur "Sent, tidigt"
I drakens skugga
Boken kommer lägligt till tjugoårsjubileet av murens fall, men någon pliktskyldigt återberättad murkrönika är det alls inte fråga om. För Handberg är muren en del av den egna historien, och de berättelser han förmedlar rör lika mycket vid hans egen livsnerv som vid murflyktingarnas och gränsvakternas öden. Så blandar han privat och offentligt i en mångskiftande och stilistiskt finessrik prosatext som skulle kunna kallas för en reseskildring från Kalla krigets ishjärta – en trakt som Handberg tidigare beträtt i sina böcker om Baltikum: "Undergångens skuggor" och "Kärleksgraven".
Hallberg vrider ett skrovligt murstycke i handen, ”ett avhugget fjäll av den jättelika drakkroppen”, och bilder tar form. En strålkastarupplyst halvvärld av spärrzoner, cementsuggor, vakttorn och automatiska skyttemaskiner suggereras fram. I åttiotalets Berlin lever författaren studentliv, ett tag vid det mentala sammanbrottets rand, länge indragen i ett upprivande ménage à troi, ständigt i skuggan av muren.
Bokens svartaste tråd gäller förstås murens omedelbara offer, de ”gränskränkare” som med sina flyktförsök utmanade ”den antifascistiska skyddsvallen” och fick betala priset för det. Här ges en provkarta på flyktmetoder – med luftballong, lastbil, gummimadrass – såväl som på sätt att dö, eller rättare sagt mördas i realsocialismens namn. Slutresultatet var nämligen i regel att den jagade på ett eller annat sätt förgicks. Och att bödeln fick förtjänstmedalj.
I Släpp ingen levande förbi lever de döda upp igen en stund, som skuggor, med sina drömmar och villfarelser intakta. Lyssnar vi kanske de talar till oss om gränsens – alla gränsers – potentiella dödlighet, och inte enbart om ett mörkt historiskt skede som avslutats, uppstyckats och bit för bit sålts som souvenirer.
tisdag 10 november 2009
Despotins ishjärta
måndag 9 november 2009
Spara & Slösa i den globala kapitalismen
lördag 7 november 2009
Kejsarens nya gester
fredag 6 november 2009
Om ni undrar var jag är...
Livet på jorden betalar du inte dyrt.
För drömmar, till exempel, inte ett vitten.
För illusioner först när de är förlorade.
För innehav av kropp, endast med kroppen.
Och som om det inte var nog
snurrar du utan biljett på planetkarusellen
och tjuvåker ut i galaxernas snöyra
genom tider så hissnande
att inget här på jorden ens hinner darra till.
Översättning Anders Bodegård
tisdag 3 november 2009
Adieu alcogel!
Att vaccinera sig eller inte - det är frågan. Hysterin är på väg tillbaka, efter att svininfluensan ett tag höll på att förvandlats till ett (grymt) skämt - nu börjar det bli allvar, en kapplöpning mellan smittan och löpande band-sprutorna. Löpsedlarna vet att piska upp panik - både för influensan och för vaccinet, som dessutom har tagit slut.
Själv är jag redan vaccinerad, frisk och trygg. Att vaccinera sig kändes en smula högtidligt, lite som att rösta. Först en funktionär som tittar på ens papper, sedan en kö till ett av de många båsen, fördragna med vita draperier. Fast där bakom väntar ingen röstlåda, utan ens medborgerliga plikt i form av en stor spruta. En viss science fiction-känsla…
När armen väl slutat värka några dagar senare känns det fantastisk bra att vara vaccinerad. Ingen orsak att vara orolig, jag blir inte sjuk, åh, jag slipper snörvel och feberfrossa, om det nu inte skulle bli värre än så. Jag kan gå förbi löpsedlarna utan minsta ryckning i nerverna, jag kan högaktningsfullt strunta i att dränka händerna i sprit. Ja, jag känner mig snudd på odödlig.
Fast vad sjutton nyser jag för? När hela landet rustar för epidemi kan man väl inte gå och dra på sig en vanlig jäkla förkylning?
söndag 1 november 2009
Det är det hela
Medan vattnet strömmar från högre punkter och ner
Medan vattnet pressas uppåt i husens rör
Medan snön smälter på bergssidorna
Medan isen fryses in i boxar
Medan solen brinner
Medan husens rum tempereras
Medan fåglarna sjunger
Medan tidningarna ges ut
Medan bergen långsamt eroderar
Medan byggnader platser dekoreras
Medan träden grönskar
Medan kvinnorna föder
Medan blommorna vissnar
Medan gravarna stängs
Medan regnet faller
Medan pulsen slår
Efter 40 år har Inger Christensens "Det" översatts till svenska. Jag skriver om boken här.
Ann
Uppsamlat smått
Ann