Johan
onsdag 31 mars 2010
Röd action
Johan
tisdag 30 mars 2010
måndag 29 mars 2010
Stundande istid
Författaren hade inte bara tur med vädret − också på ett genremässigt plan är manegen välkrattad för "Stjärnpalatset". Det senaste decenniet har skräcken tagit raska kliv in i det litterära finrummet, science fiction har banat sig väg in i lyriken och dystopierna blomstrar.
söndag 28 mars 2010
Perspektiv på en överrock
Ulf Eriksson försöker fånga något av denna textila laddning när han i sin nya roman Överrocken (Albert Bonniers Förlag) placerar en främmande persedel på en krok i huvudpersonens tambur. När Prospekt tar på sig den svarta rocken, som hela tiden tycks ändra karaktär, slungas han tillbaka i tiden − och på samma gång kastas romanen ut på villovägar.
Begreppet roman är egentligen ett ganska löst påhäng på Erikssons berättelse, eller snarare serie av berättelser. Visserligen återkommer samma karaktärer, men inte ens inom de enskilda historier som boken delats in i håller sig författaren till en tråd. Rockar dyker upp lite varstans medan texten slingrar sig hit och dit, ständigt slår in på nya spår och irrar iväg till ännu en utvikning, samtidigt som författaren passar på att filosofera om rum, tid, perspektiv, minne, anamorfoser och allestädesnärvaro.
Stilistiskt kan man alltid njuta av Eriksson, vars prosa snitsigt balanserar mellan det spetsfundigt intellektuella och det svindlande sköna − han hanterar också klädsamt den ironiskt absurda, lätt gogolska tonen. Däremot har jag betydligt svårare för den torra, ganska så akademiska humorn, som bland annat tar sig uttryck i romanfigurernas namn: Epicykel, Ram, Panorama, Vy, Zon, Topos.
I slutändan är det här en roman som är för smart för sitt eget bästa – i alla fall hittar inte jag annat än återvändsgränder i denna labyrint. Författaren har fickorna fulla av överraskningar, men medan han tråcklade ihop alla sina påfund glömde han fylla överrocken med en levande kropp.
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Ann
fredag 26 mars 2010
Danska statister?
onsdag 24 mars 2010
tisdag 23 mars 2010
I FRA-land
Överallt kameror som registrerar ansikten och rörelsemönster. Anställda med chip inopererade i nacken för att kunna övervakas av arbetsgivaren. I den privata vården drogas åldringar med ruttnande liggsår till medvetslöshet. Med hjälp av trafikkontroller utför polisen klappjakt på de illegala invandrare som gömmer sig i förorten.Read all about it! Här finns min recension av Lars Jakobsons roman "Vännerna".
Ann
lördag 20 mars 2010
Minnen från en vindlös natt
Kaptenen
Det finns bara en väg - den kallas evighet
Bara ett misstag - det kallas det förflutna
Bara ett mörker - det kallas ocean
I tusen år under brinnande sol
har denna tysta öken ansamlats
Jag har sökt -
varje våg slog en spricka i skrovet
rosa fiskögon flöt fram labyrintiskt
som minnen från en vindlös natt
som blodet i mitt svaga hjärta
En stjärnas lockrop från himlens utkant
genomskinligt som tåren på
en namnlös kind
den sista lördagskvällen på jorden
Det finns bara en väg - den kallas evighet
Försök inte att finna skeppet som för bort min själ
Ngô Tu Lâp, översatt av Erik Berggvist
Här skriver jag om antologin Till: igår, med tolv vietnamesiska poeter.
Ann
fredag 19 mars 2010
Den goda bokmalen
torsdag 18 mars 2010
onsdag 17 mars 2010
På hal is
Ann
00-talet i backspegeln
Pris brukar ju huvudsakligen vara till för att sprida glans över prisutdelaren. På det sättet har Borås Tidning sannerligen fått valuta för de hundratusen de varje år öser över en nybakad författare.
Nio prisvinnande debutanter från "det vilda berättandets decennium" kan man läsa lite mer om här.
Ann
tisdag 16 mars 2010
Det våras för Maja Lundgren
Vad är det som kommer upp i tö? Kanske ett mischmasch av unkna värderingar som blinkar bestört i det obarmhärtiga vårljuset: feminister som avslöjar att Jackie Kennedy är deras idol, alfahannar som väser "zoo" till framgångsrika kvinnor, akademiker som ropar "Konstruktion!" om livets alla fenomen. Men det kan också vara en solstrålelik tussilago som trotsigt tränger sig fram genom snötäcket.
Resten av min recension av Maja Lundgrens "Mäktig Tussilago" hittar man här.
Ann
söndag 14 mars 2010
I jämförelse med molnen
Moln
Med beskrivningen av molnen
måste jag allt skynda mig –
efter bråkdelen av stunden
slutar de att vara si och börjar vara så.
Deras egenhet är att aldrig upprepa sig
i former, nyanser, poser, arrangemang.
De tyngs inte av minnet av nånting
och höjer sig lätt över skeendet.
Inte kan de vittna om vad det vara månde –
de skingras med detsamma åt olika håll.
I jämförelse med molnen verkar
livet närmast välgrundat,
nästan beständigt, nära på evigt.
Bredvid molnen
ser till och med stenen ut som en broder
som man kan lite på,
medan molnen är dessa avlägsna, diffusa kusiner.
Människorna får
hållas på bäst de vill,
Sen dör de allihop, en efter en,
För dem – molnen – är det
inget särskilt
underligt med det.
Över hela Ditt liv
och över mitt ännu inte hela
ståtar de i all sin prakt som de alltid ståtat.
De har ingen skyldighet att gå bort i lag med oss.
De behöver inte vara sedda för att hålla sig uppe.(Översättning Anders Bodegård)
Måndag kväll kommer jag att befinna mig här för att bland annat tala om Szymborskas moln.
Ann
lördag 13 mars 2010
Visdomsgryn från Österlen
Johan
fredag 12 mars 2010
Dadakung i exil
I sitt halvdiktatoriska hemland har Rtveliashvili såväl valts till kung av Dada som kastats i fängelse som regimkritiker. På scen läser han anarkistiska dikter med en demonisk intensitet som får mig att känna mig förflyttad till en avantgardescen i början av seklet, eller varför inte till en roman av Bulgakov.
För närvarande befinner sig Rtveliashvili i svensk exil, som så kallad fristadsförfattare. Något som inte bara poeten själv har anledning att känna tacksamhet för. En dadaistisk dissidentinjektion kan vara just vad den svenska poesiscenen behöver.
torsdag 11 mars 2010
onsdag 10 mars 2010
Mysteriet människan
Att en resa står i centrum för en berättelse som utspelar sig precis i skarven mellan det gamla och det nya, mitt i modernitetens dramatiska omvälvningar, framstår som ytterst passande: färden fungerar som symbol för såväl ett samhälle som aldrig mer kommer att bli sig likt som ett kroppsligt och själsligt uppvaknande. Det handlar om förlusten av oskulden, om drömmen om en bättre värld och det brutala krossandet av sådana drömmar.
Mer konkret går resan från ett oktoberdisigt London, myllrande av framrusande automobiler, rykande fabriksskorstenar och portföljbärande kontorsarbetare, till en solgassande semesterort i ett fiktivt Sydamerika, mättat av intensiva färger och dofter. Till denna mondäna koloni, dit välbemedlade britter flyr undan hemlandets vinterväta, kommer 24-åriga Rachel, som hittills levt ett skyddat liv, uppfostrad av fastrar som hållit henne okunnig om tillvarons alla realiteter.
Tidens hetaste frågor är ständigt uppe till diskussion i romanen, inte minst de som rör kvinnans rättigheter. Samtidigt framträder de edvardianska kolonialherrarna i all sin falnande glans i sitt sydamerikanska reservat: de spelar sin bridge, dricker sitt five o' clock-te och byter om till middan medan de självklart härskar över världen.
Redan i sin debutroman är Virginia Woolf väldigt mycket Virginia Woolf. Visst kommer hon så småningom att driva prosaexperimenten betydligt längre, låta medvetande-strömmarna flöda, stycka upp kronologin, öka komplexiteten. Men hon har redan hittat sitt böljande språk där meningarna likt svallande vågor sköljer över läsaren. Inte blir man särskilt förvånad när Mrs Dalloway gör entré på båten, hon som ett decennium senare kommer att få en hel roman till sitt förfogande.
tisdag 9 mars 2010
And I know you're hurting
söndag 7 mars 2010
Into the trees
En av de diktsamlingar som smugit ut rätt obemärkt är Clara Janés "Skogens hemligheter". Så därför nu en ogenerad reklamkampanj! Den som har det minsta fascination för alkemiska mysterier, silvervindar, sjustjärnor, galopperande ryttare, ylande vargar, klagande kronhjortar, flygande hästar, törnrosbuskar och hjärtats dolda guld - sök upp "Skogens hemligheter"!
Jag såg en grön stjärna fallaoch dess brandgula skärvorvisade mig vägen.Björkarna vek åt sidan.Under mina ensamma strövtåg i skogenhar jag lärt mig tecknen.Dunkla klanger,ett smygande i gräsetknakande grenar...Under månens vingeförde snåren mig framåt.Mitt hjärta, i åratal försjunket i sömn,vaknade.Jag kände en maning.Jag kände elden bortom törnet.
(Översättning Ingrid Wickström)
Arnold Böcklin, Skogens tystnad
Prins Eugen, Skogen
Gustav Klimt, Tallskogen
Johannes, S. Kjarval, Skogsslottet
Ernst Ludwig Kirchner, Det blå trädet
Ann
fredag 5 mars 2010
Lycka är att må bättre än sin granne
Fast helst ska förstås skenet av framgång tränga in i varje vrå av ditt harmoniska medvetande, och det gör det troligtvis också. I alla fall om man får tro Marie Söderquist Tralaus bok Status – vägen till lycka (Norstedts). Enligt undersökningar, utförda av företaget där författaren själv sitter på vd-stolen, är det som ger oss hög status precis samma saker som gör oss friska och lyckliga: för att må bra gäller det helt enkelt att vara bättre än andra och ha en avundsjuk granne.
Därför, lyder kontentan, ska man inte skämmas över att sträva efter att bli herre på täppan, tvärtom är statusjakten vad som driver världen framåt. Glöm alltså statusstress – Alain de Bottons försök att få oss att sluta snegla på grannens lyxbil − och hetsas inte av jämlikhetsanden − Richard Wilkinsons och Kate Picketts teori om att alla, fattiga som rika, mår bäst i ett jämlikt samhälle. Hänge dig istället åt att pricka av punkterna på statuslistans tio-i-topp. Tumregeln är att vara lycklig på rätt sätt – det enda som gills är det som smäller högt i andras ögon.
Nu är ju sånt som ger hög status inte alldeles lättuppnåeligt, precis som lycka kan det inte helt och hållet köpas för pengar. Snarare handlar det om koll, kunskap och hårt arbete för att nå upp till de strävsamma medelklassvärderingar som är höjden av den svenska lyckan. Allmänbildning är överraskande nog punkt ett, därefter bör man njuta av ett långt och stabilt äktenskap, hitta kvalitetstid med kärnfamiljen, ha universitetsexamen i bagaget och konversera på största möjliga antal språk. Mannen är förstås en jämställd hejare i hemmet och gardinerna syr man själv.
Som tur var finns genvägar för den som inte riktigt lyckas vara övermänniska i genomsnittskostym. Den framgång man saknar kan man delvis snacka sig till. Söderqvist Tralau skriver, som jag förstår utan ironi: ”Tänk en verbal iscensättning av Mama eller Family Living.” Lyckas man inte bli ambassadör, yrket flest impas av, kan man åtminstone slänga ur sig att man föredrar BBC:s nyheter framför Aktuellt, och orkar man inte plöja en massa tjocka böcker kan man höja den synbarliga bildningsnivån genom recensionerna i New York Review of Books.
Så innan jag nu sjunker ner framför tjockteven kanske det är bäst att ta en runda på Facebook och uppdatera min status: ”Firade dagens färdigskrivna text med att svänga ihop en underbar middag på ekologiska råvaror. Nu blir det ett glas bubbel med väninnorna medan mannen fixar disken! Fler som hänger med på vernissagerundan imorron? À bientôt!”
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)
Ann
torsdag 4 mars 2010
Förintelsens debet och kredit
Ledarkult och terror har ofta fått förklara naziregimens grepp om det tyska folket. Aly ger en mer krass materialistisk förklaring: regimen mutade undersåtarna med skattelättnader och en aktiv socialpolitik och skapade på så vis en ”samtyckesdiktatur som hela tiden var i stånd att vinna majoritetens stöd”. Kostnaderna vältrades över på de ockuperade och allierade länderna, och i slutändan var det inte minst judarna som fick bära den ekonomiska bördan.
För att underbygga sin tes går Aly i detalj igenom hur plundringen gick till, oftare genom fiffiga finansiella transaktioner än genom öppet röveri. Oundvikligen kommer han därvid in på ekonomiska och byråkratiska detaljer som gör boken tungrodd, men som också ger den tyngd. Det handlar om rikskreditkassesedlar, valutaskyddskommandon, ”judeböter” och kontributioner. Sammanfattningsvis bedrev tyskarna inflationsdrivande rofferi i väst, svältpolitik och slaveri i öst.
Aly lyfter på ett banbrytande sätt fram den finansiella sidan av de nazistiska förbrytelserna och lyckas på så vis konkretisera frågan om kollektiv skuld och den enskilde medborgarens ansvar. Förintelsen är vi vana att se som en resursslukande ragnarök frammanad av rasideologiskt nit. Här framstår den snarare som en cynisk lönsam affär som frigjorde kapital till krigsmakten. På motsvarande sätt ter sig tysken i gemen mer som en egennyttig välfärdsmedlöpare än som en hjärntvättad fanatiker.
Det gör inte förintelsen mindre skrämmande, snarare tvärtom. Med Alys skildring för ögonen blir det svårare att övertygas om sanningen i den fromma förhoppningen att det aldrig kan komma att hända igen.