torsdag 25 februari 2010

Idag är jag en pojke

Vincenzo Foppa, St Sebastian, 1489

Om Eli Levéns debutroman skulle ha ett soundtrack tänker jag att det borde vara Antony and the Johnsons For today I am a boy, där den androgyne sångaren med sin skälvande eteriska stämma sjunger: ”One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful woman/One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful girl/But for today I am a child, for today I am a boy”.
Bokens Sebastian är kanske just nu en pojke, men inom sig har han en annan person som väntat i nitton år på att träda fram: Ellie, ”snöskredsflickan”, den vackra och välformulerade vedergällerskan som ska resa sig ur hans aska och fylla honom med liv.
Men i själva verket är bokens långa titel, Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, stulen från en annan låt, Bright Eyes Oh, you are the roots that sleep beneath my feet and hold the earth in place. Den romantiska raden bildar en tragiskt ironisk inramning till historien om pojken som åtrås av så många män men gång på gång förnekas och sviks av den han själv åtrår.
Med en åkallan av helgonet och gayikonen Sankt Sebastian, vars pilstungna nakna kropp såväl konst- som litteraturhistorien har en lång kärleksrelation till, startar berättelsen sin förtvivlade kryssning genom parker, urinoarer, nattklubbar och okända lägenheter, mellan den svindlande kärleken och de tvångsmässiga raggen.
Det är en smutsig, sårig, högstämt poetisk och hjärtskärande hudlös roman, där författaren djärvt spänner sin skönklingande prosalyriska båge. Nog kan den här och där dallra väl bombastiskt, men Levéns språk är laddat med en högt uppdriven känslighet och en furiös kraft som blåser iväg alla invändningar.
Det ska hård hud till för att inte beröras av denna stormande roman som febrigt fångar den smärtsamma längtan efter att bli den man verkligen är: ”Vad gör man inte för att känna sig riktig?”
(Publicerad i Norrköpings Tidningar)

Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar